Curcuma longa, denumirea plantei de ghimbir, provine din Asia de Sud și este cultivată la tropice. Este o plantă de aproximativ 1 m înălțime care formează tuberculi pe rizom. Aceștia seamănă cu bulbii de ghimbir, dar au o culoare galben intens. Această colorare provine din ingredientul curcumină, care reprezintă cea mai mare parte a tuberculului, în proporție de 60%.
Curcuma a fost folosită ca condiment în India de mii de ani și poate fi găsită, de exemplu, în fiecare amestec tipic de curry. Pe lângă această utilizare, curcuma a fost și un remediu important în medicina ayurvedica de mii de ani, folosit pentru tratarea rănilor și erupțiilor cutanate. Ingredientul despre care se spune că face planta eficientă este curcumina, care este, de asemenea, responsabilă pentru culoarea galbenă.
Există numeroase studii umane și veterinare care examinează influența curcuminei asupra diferitelor probleme (1-6). În special, sunt investigate proprietățile antiinflamatorii și antioxidante suspectate, care pot avea o influență pozitivă și asupra zonelor de piele, blană, articulații, neoplasme sau infecții.
(1) Campigotto et al. (2020): Dog food production using curcumin as antioxidant: effects of intake on animal growth, health and feed conservation. Arch Anim Nutr. 74(5):397-413.
(2) Gupta et al. (2013): Curcumin, a component of turmeric: from farm to pharmacy. Biofactors. 39(1):2-13.
(3) Kotha und Luthria (2019): Curcumin: Biological, Pharmaceutical, Nutraceutical, and Analytical Aspects. Molecules. 24(16):2930.
(4) Levine et al. (2017): Cellular effects of a turmeric root and rosemary leaf extract on canine neoplastic cell lines. BMC Vet Res. 13(1):388.
(5) Sgorlon et al. (2016): Nutrigenomic activity of plant derived compounds in health and disease: Results of a dietary intervention study in dog. Res Vet Sci. 109:142-148.
(6) Vollono et al. (2019): Potential of Curcumin in Skin Disorders. Nutrients. 10;11(9):2169.