Freunde am Strand Herbststimmung

Dar cât poate fi de divers - și cum arată un meniu sănătos în detaliu? Piramida alimentară a Societății Germane pentru Nutriție (DGE), oferă, de exemplu, răspunsuri la aceste întrebări.

Piramida alimentară

Piramida alimentară ne arată dintr-o privire limitele în care ar trebui să consumăm anumite alimente pentru a ne acoperi în mod optim necesarul zilnic de nutrienți. În acest scop, este împărțită pe șase niveluri - cu cât mergem mai sus, cu atât proporția produselor corespunzătoare din dieta zilnică este mai mică.

Nivelul 1: Apa – un aliment de bază

Lichidele stau la bază, deoarece lipsa apei ne afectează cel mai repede bunăstarea. Apa este esențială pentru buna funcționare a organelor, reglează temperatura corpului, menține fluxul sângelui, dizolvă și transportă nutrienții.

Deoarece organismul nostru pierde constant apă, trebuie să-l realimentăm regulat cu o nouă cantitate de apă corespunzătoare. Cel puțin unul până la doi litri de lichide pe zi, sub formă de băuturi fără zahăr, cum ar fi apa minerală, ceaiul din plante sau din fructe sunt obligatorii.

Nivelul 2: Fructe și legume - de 5 ori pe zi

Alimentele pe bază de plante trebuie să constituie partea leului din alimentele solide - în special fructele și legumele proaspete. Sunt pline de vitamine, minerale și fitochimice care controlează procesele vitale.

Trei porții de legume și două porții de fructe pe zi sunt ideale - de preferat crude. Cu  o gamă largă de sucuri proaspăt stoarse, smoothie-uri, deserturi cu fructe sau salate, avem extrem de multe variante potrivite pentru oricare dintre noi.

Nivelul 3: Energie pură din făină și cereale

Produsele din cereale, cartofii și leguminoasele furnizează majoritatea carbohidraților de care are nevoie organismul nostru- energie pură. Cele mai bune alimente naturale, cum ar fi produsele din cereale integrale au un conținut ridicat de fibre, susțin funcția intestinală sănătoasă și cresc senzația de sațietate. Consumă carbohidrați de trei ori pe zi - de exemplu musli la micul dejun, cartofi copți la prânz și două felii de pâine integrală seara.

Nivelul 4: lapte, carne și pește

Moderat, dar constant este motto-ul când vine vorba despre alimente de origine animală. Din ele provin proteinele de înaltă calitate pentru echilibrul nostru energetic și pentru construirea mușchilor și a altor țesuturi.

De asemenea, datorită conținutului ridicat de Calciu avem nevoie de lapte și produse lactate pentru sănătatea oaselor, în timp ce carnea și peștele ne oferă și Fier și vitamine din grupa B sau Iod, Seleniu și acizi grași Omega-3. Un pahar de lapte, un iaurt și o bucată mică de brânză trebuie consumate zilnic pentru un aport suficient de Calciu, suplimentat cu aproximativ 100 de grame de carne, pește, ouă sau tofu sărace în grăsimi.

Nivelul 5: Grăsimea nu este doar grăsime

Acizii grași nesaturați din uleiurile vegetale sunt mai sănătoși decât așa-numiții acizi grași saturați din unt sau untură. Ei susțin organismul nostru cu o întreagă gamă de substanțe vitale.

Patru până la șase lingurițe de ulei de măsline sau de rapiță pe zi sunt suficiente pentru sosurile de salată și pentru încălzirea alimentelor, precum și două linguri de unt sau margarină ca tartinabil.

Nivelul 6: Păcatele mici sunt permise

Băuturile dulci și carbogazoase se află în vârful piramidei, deoarece nu oferă aproape deloc vitamine, ci o mulțime de calorii. Ne-am putea lipsi complet de aceste alimente. Din când în când ne putem răsfăța cu o bucată de ciocolată, o tartă cu fructe sau niște snack-uri.

Ce este „Clean Eating“?

Ați auzit de termenul „Clean eating”? Nu este o dietă nouă, ci numele unui concept de nutriție sănătos în care numai alimentele neprocesate, adică „curate, pure” sunt consumate pe cât posibil. Cu cât se folosesc mai mulți aditivi precum conservanți, coloranți, potențiatori de aromă sau îndulcitori, cu atât devine mai dificil pentru organism să folosească alimentele într-un mod semnificativ. Scopul unei alimentații curate este de a fi mai conștienți de alimente și de organism. Pierderea sănătoasă în greutate poate fi adesea văzută ca un efect secundar pozitiv al unei nutriții conștiente.

Alimentele procesate industrial și aditivii artificiali sunt eliminate din meniu în cazul unei alimentații curate. Astfel, trebuie evitate alimentele cu calorii goale și puțini nutrienți, cum ar fi zahărul procesat sau făina albă. De asemenea, evitați pe cât posibil alimentele în ambalaje de plastic.

Alimentația curată se concentrează pe alimente proaspete, de preferință regionale, cum ar fi legumele, fructele, nucile, grăsimile vegetale, ouăle, laptele, peștele și carnea slabă. Totul este proaspăt preparat, produsele finite sunt complet evitate. Cinci până la șase mese ar trebui consumate zilnic, în mod ideal combinând carbohidrați și proteine. În multe privințe, Eat Clean amintește de alimentele întregi recomandate de DGE (Societatea Germană pentru Nutriție).

În principiu, conceptul de alimentație curată este potrivit pentru toată lumea. Respectarea strictă a tuturor regulilor poate să nu fie întotdeauna fezabilă sau de dorit pentru toată lumea. Cu toate acestea, „un pic de mâncare curată” de multe ori ne îmbunătățește dieta și, prin urmare, furnizarea de nutrienți și, de asemenea, ne poate întări sistemul imunitar într-un mod semnificativ!

Grüner Smoothie
ALIMENTAȚIA
Smoothie-uri

Smoothie-urile sunt adevărate stimulatoare ale sistemului imunitar! În special smoothie-urile verzi conțin mulți nutrienți pentru sistemul imunitar. Încercați rețetele noastre delicioase!

10 reguli de alimentație curată

  1. Fără alimente procesate
  2. Fără alimente ambalate 
  3. Începeți ziua cu un mic dejun bun
  4. Consumați 5-6 mese mai mici pe zi
  5. Dacă este posibil, combinați toate sursele de proteine ​​cu carbohidrați
  6. Beți multa apă (2-3 litri/zi)
  7. Mâncați o dietă echilibrată cu proteine ​​valoroase, carbohidrați, fructe și legume proaspete și grăsimi sănătoase
  8. Evitați alimentele bogate în calorii, cu făină albă sau zahăr
  9. Evitați grăsimile saturate nesănătoase sau uleiurile hidrogenate (chipsuri, prăjeli)
  10. Beți cât mai puțin alcool posibil