Sarcină și alăptare

  1. doppelherz.ro
  2. Produse
  3. Sarcină și alăptare

Happy Baby - Sfaturi pentru doi!

Sunt însărcinată! Această veste schimbă viața în multe feluri. De acum, îți dorești să te pregătești exemplar pentru viitorul apropiat. Acum este important să găsești un mix optim de relaxare, exerciții fizice și o nutriție adecvată pentru tine și cel mic.

Relaxare în timpul sarcinii

  • Ascultă-ți corpul și fă-ți timp pentru tine:
  • Dormi suficient în timpul sarcinii. Un pui de somn scurt îți va fi de mare ajutor dacă îl poți programa în fiecare zi.
  • O baie relaxantă cu spumă (nu prea fierbinte!) poate face minuni atunci când simți iritabilitate și neliniște.
  • Ai grijă de corpul tău. Din cauza modificărilor hormonale, pielea ta necesită mai multă hidratare. Aplică întotdeauna cremă atunci când simți că pielea ta este uscată.

De două ori mai bun în loc de două ori mai mult!

Se spune că femeile însărcinate trebuiau să mănânce cât pentru doi. Asta nu înseamnă că literalmente trebuie să consumi o porție dublă de mâncare.

Este adevărat că de acum înainte trebuie să te asiguri că ai o alimentație echilibrată în timpul sarcinii, deoarece toate substanțele pe care le consumi ajung și la copil prin intermediul cordonului ombilical.

Când ești în jurul celei de-a patra luni de sarcină, începi să ai nevoie de energie suplimentară pentru bebeluș. Chiar și atunci, ai nevoie doar de aproximativ 250 de calorii în plus, echivalentul unui măr și a unui sandwich mic cu brânză. Încearcă să nu te îngrași prea mult în timpul sarcinii. O creștere între 10-12 kilograme este totuși considerată normală.

Când mănânci, asigură-te că ai un amestec sănătos de carbohidrați, proteine ​​și grăsimi. Conținutul de proteine ​​ar trebui să fie de 10%, cel de grăsimi de aproximativ 35%, iar restul de 55% ar trebui să fie carbohidrați.

Acidul folic - „vitamina sarcinii”

Acidul folic este, probabil, cea mai cunoscută vitamină atunci când vine vorba de sarcină. Este o vitamină solubilă în apă, din grupul de Vitamine B, care este esențială pentru toate procesele de creștere și dezvoltare.

Acidul folic contribuie la diviziunea celulară normală și la creșterea țesutului matern în timpul sarcinii. De asemenea, are rolul de a oferi bebelușului tău suficient „material” disponibil pentru a dezvolta noile celule. 

Acidul folic este important pentru închiderea tubului neural și, prin urmare, pentru o evoluție pozitivă a nașterii. Deoarece tubul neural este închis la începutul sarcinii, adică în momentul în care femeile nu știu de sarcina lor, trebuie să iei în considerare că trebuie să oferi organismului tău o cantitate adecvată de Acid folic.

În dietă, Acidul folic se regăsește în legumele verzi, precum ar fi broccoli sau varza de Bruxelles.

Un studiu național din Germania arată că aproximativ 78% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani nu consumă cantitatea zilnică recomandată de Acid folic de 400 µg. 

Acizi grași omega-3 importanți: DHA și EPA

Pe lângă vitamine și minerale, acizii grași Omega-3 fac parte dintr-o dietă corectă și sănătoasă în timpul sarcinii și alăptării. Consumă pești de apă rece, cum ar fi somonul și tonul în special, dar și crustacee.

În funcție de structura lor chimică, grăsimile pot fi împărțite în acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați. Acizii grași polinesaturați Omega-3 sunt deosebit de valoroși - mai ales acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).

Având în vedere funcțiile variate ale EPA și DHA, nu este surprinzător faptul că aceștia sunt deosebit de importanți în timpul sarcinii. Prin cordonul ombilical, mama transmite fătului acizii grași Omega-3 ingerați din alimente. 

DHA - necesar pentru dezvoltarea normală și sănătoasă a creierului și a ochilor fătului

În timp ce bebelușul crește în uter, creierul lui se dezvoltă mai repede decât oricând. Cele mai ridicate niveluri de DHA se găsesc în zonele metabolice active ale creierului, cum ar fi cortexul cerebral, mitocondriile și sinapsele. Prin urmare, DHA este numit și acid gras din creier.

Consumul de DHA de către mamă contribuie la dezvoltarea normală a ochilor și a creierului la fetus și la copiii alăptați, în condițiile unui aport zilnic de cel puțin 200 mg DHA pe zi. 

Fierul – cantitate dublă în timpul sarcinii!

Fierul este un oligoelement esențial care trebuie luat zilnic din alimentație, deoarece contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei. Din cauza sângerărilor lunare, femeile au un necesar mai mare de Fier decât bărbații. În perioada de sarcină, Fierul joacă un rol indispensabil, deoarece trebuie susținută și alimentarea cu sânge a uterului în creștere.

O femeie care cântărește 60 kg are aproximativ 5 litri de sânge în vasele sale - în timpul sarcinii cantitatea de sânge crește la aproximativ 6 - 6,5 ​​litri. Pentru a putea produce această cantitate suplimentară, organismul are nevoie de 20 - 30 mg de Fier pe zi.

Un aport adecvat de Fier este important chiar și în timpul alăptării, deoarece bebelușul poate obține tot Fierul din laptele matern pe care îl consumă pe timpul alăptării. Dacă alăptezi este important, așadar, să consumi aproximativ 20 mg de Fier pe zi.