Calciul: "constructorul de oase"
Calciul este un mineral esențial pentru oameni. Conținutul de Calciu al corpului unui adult este de aproximativ 1000 până la 1300 de grame. Aproximativ 99% din cantitatea de Calciu din organism se găsește în oase și dinți.
Calciul este o componentă esențială a scheletului osos și contribuie astfel la menținerea sănătății normale a oaselor și a dinților. Deoarece oasele sunt reconstruite în mod constant, iar Calciul nu poate fi format de însuși organismul nostru, trebuie să îi oferim un aport suficient și constant prin alimentele consumate zilnic.
Este bine cunoscut faptul că laptele și produsele lactate sunt surse bune de Calciu pentru persoanele de toate vârstele.
De asemenea, se știe și că Vitamina D contribuie la menținerea sănătății normale a oaselor, fiind un „ajutor pentru integrarea Calciului în organism”. Astfel, ar trebui să vă asigurați că obțineți o contitate suficientă organismului de Vitamina D.
Organismul poate produce Vitamina D prin expunerea frecventă a pielii la razele soarelui. Cu toate acestea, această producție internă nu este tot timpul posibilă. În special în lunile de toamnă și iarnă, organismul produce mai puțină Vitamina D. În plus, această vitamină nu este prezentă în foarte multe alimente. De aceea, uneori specialiștii recomandă apelarea la suplimente alimentare ce conțin această vitamină.
Cine trebuie să acorde o atenție deosebită aportului de calciu?
- Cea mai mare densitate osoasă este atinsă în jurul vârstei de 30 de ani. Oamenii sănătoși pierd anual aproximativ 1% din masa minerală osoasă.
- Din păcate, anumite medicamente (cortizon) sau unele alimente (de exemplu, consumul excesiv de băuturi carbogazoase sau cafea) pot contribui, de asemenea, la descompunerea Calciului din oase.
- Necesarul de Calciu este ridicat la copii, în perioada de dezvoltare, dar și la femei, în special în timpul sarcinii și alăptării și adesea după 45 de ani (hormonii sexuali nu mai sunt produși și apare menopauza).
Sfaturi pentru oase puternice și sănătoase:
- Consumați alimente care conțin Calciu: produse lactate, fructe, legume, cereale și pește. Consumați cel puțin 1000 mg de Calciu pe zi.
- Asigurați-vă că aveți un aport adecvat de Vitamina D. Vitamina D3, „ajutorul pentru integrarea Calciului” controlează absorbția Calciului și ajută la integrarea sa în structura osoasă.
- Vitamina D este necesară pentru ca mineralul Calciu să fie absorbit de organism.
- Organismul însuși poate produce Vitamina D doar atunci când petreceți timp în aer liber sau făcând plajă. Somonul, macroul și heringul sunt surse bogate în Vitamina D (introduceți-i în alimentație de cel puțin 2 până la 4 ori pe săptămână).
- Faceți constant exerciții fizice, de preferat în aer liber.
- Utilizați suplimente alimentare care pot asigura un aport optim de Calciu și Vitamina D3. Acestea sunt disponibile sub formă de comprimate sau comprimate efervescente.
Comprimatele efervescente cu Calciu:
- Prin dizolvarea comprimatelor efervescente se bea și apă. Comprimatele efervescente sunt ideale pentru persoanele care consumă în general prea puține lichide. Astfel, senzația de sete scade, mai ales la persoanele în vârstă.
- Comprimatele efervescente pot conține cantități mari de ingrediente active datorită dimensiunii lor.
- Nutrienții sunt absorbiți direct de fluxul sanguin și, prin urmare, mai repede.
- Comprimatele efervescente sunt în general considerate a fi bine tolerate de stomac.
- Au un gust plăcut și răcoritor.
- Consumul de lichide este ideal dacă aveți dificultăți la înghițire când utilizați comprimate sau capsule.