Cele două mineralele pot fi utilizate concomitent și pot fi, de asemenea, utilizate de corpul nostru - dozele fiziologice sunt cruciale.
De fapt, cercetările au arătat că Magneziul și Calciul se sprijină reciproc excelent în efectele lor pozitive. Ele se găsesc deja, împreună, în laptele matern.
Printre altele, Magneziul joacă un rol în absorbția și distribuția Calciului în celulele organismului și se "asigură" că acesta se află la locul potrivit, în concentrația potrivită.
Un aport optim de Magneziu și Calciu pentru organism este esențial pentru multe dintre procesele organismului.
Ambele minerale contribuie la funcționarea normală a mușchilor. În timp ce Calciul, de exemplu, este necesar pentru tensiunea musculară, Magneziul îndeplinește sarcini pentru relaxarea musculară - raportul corect dintre cele două minerale unul față de celălalt este, de asemenea, important.
Un raport Magneziu/Calciu de aproximativ 1:2 este favorabil pentru absorbția în organism.
Ce alimente sunt bogate în Calciu?
Adulților li se recomandă să consume 1000 mg de Calciu pe zi. Laptele și produsele lactate, precum brânza sau iaurtul sunt considerate sursa numărul 1 de Calciu. Doar un pahar de lapte (200 ml) furnizează aproximativ 240 mg de Calciu. De altfel, nivelul de grăsime al produselor lactate are o influență redusă asupra nivelului de Calciu.
Cu toate acestea, cu cât o brânză este mai tare, cu atât conținutul de Calciu este de obicei mai mare. De exemplu, 30 g de Camembert conțin aproximativ 170 mg de Calciu, în timp ce 30 g de brânză parmezan conțin aproximativ 330 mg de Calciu. Unele tipuri de apă minerală pot contribui și ele la aprovizionarea zilnică cu Calciu; de la 150 ml de Calciu pe litru, o apă minerală poate fi descrisă ca fiind bogată în Calciu.
Ce nu mulți știu:
Surse bune de Calciu pot fi și legumele cu frunze verzi, cum ar fi kale (100 g conțin aproximativ 200 mg de Calciu) sau broccoli. Nucile,precum migdalele, nu sunt doar foarte bogate în energie, dar conțin și 250 mg de Calciu la 100 g.