Pentru a asigura un aport adecvat de vitamine în perioada sarcinii, trebuie să acordați o atenție deosebită Acidului folic, Vitaminelor C, D, B1, B2 și B6.
De exemplu, Acidul folic poate preveni tulburările neuronale, malformațiile fetale și avorturile spontane. Complexul de Vitamine B este important pentru funcționarea sănătoasă a inimii. Vitamina D ajută la sănătatea oaselor, iar Vitamina C are efect antioxidant.
Cartofii, roșiile, varza, carnea, produsele lactate și peștele conțin Acid folic în diferite cantități. Vitaminele B se găsesc, în principal, în pâinea integrală, cereale, cartofi și lapte, iar Vitamina D, în special în uleiul de ficat de cod, lapte și gălbenuș de ou. Surse importante de Vitamina C sunt fructele și legumele proaspete.
Și femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să acorde o atenție deosebită unui aport adecvat de minerale. O cantitate importantă de Calciu se obține, în principal, din lapte și din produsele lactate aferente, dar se găsește și în fenicul, broccoli, varză, susan și leguminoase.
Magneziul, care poate proteja împotriva avortului spontan, de exemplu, se găsește în nuci, migdale, dar și în legumele verzi.
În plus, femeile însărcinate și care alăptează au nevoie și de mai mult Fier, Zinc, Iod și Seleniu.
Carnea, peștele, produsele din făină integrală și leguminoasele, precum și ouăle și brânza sunt, prin urmare, esențiale în meniul obișnuit în timpul sarcinii și alăptării. De asemenea, este deosebit de important să vă asigurați că există un aport adecvat de pește, deoarece reprezintă principala sursă de acizi grași Omega-3, esențiali în timpul sarcinii și alăptării. Acizii grași Omega-3 sunt importanți pentru dezvoltarea celulelor nervoase, pentru funcționarea creierului și pentru funcția ochilor la copilul nenăscut și la sugar.